Søkeordsanalyse for nybegynnere


Publisert

i

av

søkeordsanalyse i google ordsky søk

I denne bloggposten skal jeg gå gjennom hvordan jeg gjør søkeordsanalyse for å finne de beste søkeord/nøkkelord som jeg kan optimaliser innhold for. Dette er del 1 av 3 deler jeg skriver om søkeordsanalyse for Norske nettsider. Jeg vil lage en komplett guide til måte å lage en strategi for bedre ranking i Google og andre søkemotorer. I tillegg kan du laste ned min gratis SEO-mal som du kan bruke for videre analysering av søkeordene.

Jeg skal vise et enkelt eksempel på analyse av søkeord jeg finner ved hjelp av ChatGPT og Googles gratis Søkeordplanlegger. Ved å registrere deg for Google ads får du også gratis tilgang til Søkeordplanleggeren.

søkeordsanalyse i google
Søkeordplanleggeren.

Dersom du ikke helt vet hensikten med å gjøre analysering av søkeord, har Google en enkel forklaring:

Dersom du lager innhold for et firma eller en annen type kommersiell side, vil analysen ha stor betydning for gevinsten du sitter igjen med for jobben.

Det aller første og faktisk viktigste steget i en god SEO strategi er å gjøre en god analyse av hva som brukerne/leserene søker etter. Jeg har tidligere tabbet meg ut på å lage innhold som jeg ikke har sjekket trafikk og konkurranse på, og det resulterer i mye arbeid som ikke gir resultater.

Det første eksempelet er søkeord for denne bloggposten du leser her. (inspirert av Kramers «coffee table book of coffee tables» for de som tar den Seinfeld referansen)

Kraemer

Søke ordet jeg ønsker å optimalisere for er Keyword research oversatt til Norsk.

Derfor er første oppgave å finne ut hvilket norsk ord folk bruker når de vi ha informasjon om konseptet Keyword research.

Dette er et perfekt eksempel på at man ikke bare kan bruke direkte oversettelse for å finne norske søkeord når man skal treffe det folk søker på i søkemotorene.

Google translate gir oversettelsen søkeordforsking, og jeg er ganske sikker på at det er et begrep få bruker når de søker på norsk etter informasjon om keyword research.

Google translate direkte oversettelse av keyword research
Google translate direkte oversettelse av keyword research

Som de fleste har fått med seg nå, er ChatGPT et verktøy som kan brukes til mye innen SEO. Du kan også lese mer om det her.

Derfor bruker jeg Chat Gpt til å gi meg flere varianter jeg kan starte med

Jeg bruker ChatGPT til å finne alle mulige varianter av det som er en Norsk oversettelse av keyword research:

ChatGPT som søkeordsanalyse verktøy
ChatGPT som søkeordsanalyse verktøy

Så tar jeg disse søkeordene og limer inn i Søkeordplanleggeren:

nøkkelordsforskning i søkeordplanleggeren
Legg inn nøkkelord i søkeordplanleggeren

Det som skjer nor man limer inn ordene fra ChatGPR i Google Ads plan for søkeord er at det genereres end flere forslag til nye nøkkelord.

søkeordsundersøkelse
Søkeordsundersøkelsee i Google ads

Du kan laste ned denne listen som er sortert etter trafikk volum for videre bearbeiding i Excel eller Google regneark.

Oppe i høyre hjørne kan du klikke og laste ned søkeord med data.

Søkeordsanalyse med google søkeordplanlegger
Nedlasting av søkeord fra Google ads
Importerte nøkkelord til Google regneark
Importerte nøkkelord til Google regneark

Det er en diskusjon blant flere i SEO bransjen om det er lurt å optimalisere for innhold med lavt eller uten søkevolum. Det kan være en veldig smart strategi i starten å gå for søk med lite volum, og såkalte long tail keywords som ikke har et bra svar på søke intensjonen på SERP. Men det er en kost nytt vurdering som må gjøres får man legger alt for mye arbeid i en slik strategi.

Estimatene som søkeord planleggeren til Google gir er veldig grove anslag, og man vet ikke de 100% riktige volumene før man kan sjekke trafikken inn til nettsiden i Google search console. på nettsiden gir verktøyet et veldig grovt område for trafikken eksempelvis 100 -1000 besøk per måned for søkeordet søkeordsanalyse. Når du laster ned søkeordene til Ecxell CSV/Google regneark får du anslått gjennomsnitt av det som er i online verktøyet, altså 500 i tilfellet over. Når jeg sjekket det samme i Semrush fikk jeg 210 besøk per måned, som er mindre en de 500 som kommer på regnearket, men innenfor 100-1000 som viste i søkeordsplanleggeren.

søkeordsanalyse med semrush som verktøy
Søkeordanalyse med semrush

Her er listen over alle alternativene som ble generert:

 • søkeordsanalyse
 • søkeordanalyse
 • søkeordsanalyse google
 • søkeordsanalyse verktøy
 • hvordan gjøre søkeordsanalyse
 • hva er en søkeordsanalyse
 • nøkkelordanalyse
 • søkeordsundersøkelse
 • nøkkelordsundersøkelse
 • søkeordsforskning
 • nøkkelordsforskning
 • nøkkelord undersøkelse
 • søkeord undersøkelse
 • søkeord analyse

Det er interessant at Google gir veldig stor trafikk volum forskjeller mellom søkeordsanalyse og søkeordanalyse, siden man skulle tro det var samme sak.

Men ved å sjekke i et Google søk ser man klart hvilken versjon Google selv foretrekker.

Google søk på søkeordanalyse
Google Søk på søkeordanalysee

Det er bevis nok for meg til å velge den varienten.

Nøkkelordsforskning i excell
Analyse av klikk verdi av søkeord

Når jeg limer inn nøkkelord data i mitt regneark( som du forsatt kan laste ned gratis her) Finner jeg mer data omkring verdien av de forskjellige søkefrasene.

,Det beste søkeordet har en PPC klikkverdi på mellom 6570kr og 44155kr pre måned. Dette er altså prisen det koster for å ligge på topp på betalt søk for akkurat det søkeordet.

Men om du ønsker å bruke SEO til å ranke organisk, er det vanskeligere å regne ut verdien av en 1 plass i organisk søk. Det jeg har tatt utgangspunkt i for mine beregninger i SEO malen er konverteringer i SERP fra denne siden.

Dette er klikk prosentene de har kommet frem til for de forskjellige resultatene i SERP:

 • 39.6% Plassering resultat 1
 • 18.4% Plassering resultat 3
 • 10.1% Plassering resultat 3

Disse tallene tar også hensyn til at 25.6% av desktop søk , 17.3% av mobilsøk er uten klikk. Det er altså mange som søker uten å klikke på noen av søkeresultatene.

Mye av dette skyldes sannsynligvis «fratured snippets»/rike resultater, som gir svar på søk direkte.

Det jeg da finner i analysene er at verdien av å ha plasseringene mellom 1 og 3 i er fra ca 10000kr til 2500kr per måned.

Det vil si at at man i teorien må betale ca 10000kr i måneden for å få samme trafikk med annonser som en førsteplass i Google på dette søket ut i fra tall søkordplanleggeren til Google gir.

Men som jeg skrev tidligere gir Semrush et volum på 210 for dette søket, og da går verdien ned til fra 4000kr til 1000kr per måned.

Excell som søkeordsanalyse verktøy
Excell som søkeordsanalyse verktøy

Dersom jeg ender opp med å komme opp på en top 3 plassering i Google vil jeg Oppdatere denne posten med reelle tall fra Search Console, og gi en dom på om det er tallene til Google eller semrush som er mest nøyaktige.

Del 2 i om søkeord analyse blir å finne de beste søkeordene for et produkt på en nettbutikk.

Sørg for at du får med deg alle nye artikler og annet snacs på nyhetsbrevet som du kan melde deg på i den rosa boksen i bunnen av siden her

Kommentarer

3 kommentarer til “Søkeordsanalyse for nybegynnere”

 1. […] Denne guiden er del 2 av min serie av søkeordsanalyse tutorials. Dersom du har en helt ny nettside anbefaler jeg å lese del 1 først. […]

 2. […] Bruk relevante nøkkelord / søkeord. Velg nøkkelord som målgruppen din bruker når de søker. Fokuser på long-tail nøkkelord for bedre resultater. For eksempel, i stedet for «sko», bruk «røde løpesko for kvinner». Dette gir høyere sannsynlighet for å nå de rette brukerne. Ubersuggest og Google Keyword Planner er nyttige verktøy for å finne nøkkelord. Jeg har også skrevet flere poster om søkeords analyse (keyword research) […]

 3. […] eller SEMrush for å finne gode søkeord. Jeg har og laget guider for søkeordsanalyse både for nybegynnere og […]

Legg inn en kommentar