Grunnleggende om SEO -og hvorfor det er viktig for nettstedet ditt


Publisert

i

av

SEO handler om å gjøre nettsiden din bedre, så søkemotorer som Google kan forstå og indeksere innholdet enklere.

Kort fortalt, SEO dreier seg om å justere nettsiden din så den blir mer relevant for søkemotorer.

Det finnes to typer søk: organisk og betalt. Organisk søk er når folk finner siden din naturlig gjennom søkeresultatene, mens betalt søk betyr å betale for å få en høyere plassering. Her fokuserer vi på organisk søk.

Søkemotorer jobber i tre trinn: crawling, indeksering og rangering. La oss ta en titt på disse:

 1. Crawling: Søkemotorer bruker «bots» eller «crawlers» for å utforske og sjekke nettsider.
 2. Indeksering: Når en crawler finner en side, lagrer søkemotoren en kopi av den i et stort indeks. Indekset er som en gigantisk database med all informasjonen søkemotoren har funnet.
 3. Rangering: Når noen søker på et nøkkelord, bruker søkemotoren algoritmer for å finne de mest relevante sidene i indekset. Den rangerer sidene basert på kvalitet og relevans, og viser de beste treffene først.

Så, hvorfor bry seg om SEO?

Først og fremst, høyere rangering gir mer synlighet og mer trafikk.

Seo fordeler

En annen grunn til å fokusere på SEO er bedre brukeropplevelse. Når du optimaliserer nettsiden din for søkemotorer, blir den også mer brukervennlig og engasjerende for besøkende.

Økt trafikk og konverteringer er også viktige fordeler. Når flere personer besøker nettsiden din, øker sjansen for at de vil kjøpe noe eller utføre en handling du ønsker, for eksempel å abonnere på nyhetsbrevet ditt.

Til slutt handler SEO om langsiktig suksess. Det er ikke en engangsprosess, men en kontinuerlig innsats for å holde nettsiden din oppdatert og relevant. Det betyr at du vil ha en konkurransefordel og tiltrekke deg flere kunder over tid.

Klar for å forbedre nettsiden din med SEO?

Her er noen enkle, men effektive strategier du kan starte med:

 1. Finn ut hvilke ord og fraser folk søker etter når de ser etter noe relatert til virksomheten din. Bruk disse nøkkelordene i overskrifter, tekst og metatagger på nettsiden din.
 2. Skriv engasjerende og verdifullt innhold eller bruk gode prompts på ChatGPT som du senere rediger for best mulig kvalitet.
 3. Sørg for at nettsiden din fungerer bra på mobile enheter, ettersom mange bruker mobilen til å søke på nettet.
 4. Skaff kvalitetslenker fra andre nettsteder som peker til nettsiden din. Dette gir søkemotorer en indikasjon på at innholdet ditt er verdifullt.
 5. Optimaliser nettsidens struktur og hastighet, slik at søkemotorer kan indeksere og rangere den raskere og enklere.
 6. Bruk verktøy som Google Analytics for å spore trafikk, konverteringer og rangering. Dette hjelper deg med å finne ut hva som fungerer og hva som kan forbedres.
Free man designing website layout
Photo by George Morina on Pexels.com

Det er viktig å vite om strategiene dine fungerer og hvilke områder som kan forbedres. For å gjøre dette anvefales Google Search Console og Google Analytics 4 for målinger. Du kan registrere deg for Google Search Console her og Google Analytics 4 her.

Her er viktige faktorer å følge med på:

 1. Organisk trafikk (Google Analytics 4): Følg med på hvor mange besøkende som kommer til nettsiden din gjennom organisk søk.
 2. Rangering (Google Search Console): Sjekk hvor nettsiden din rangerer for viktige nøkkelord i søkemotorer.
 3. Klikkfrekvens (CTR) (Google Search Console): Se på andelen av personer som klikker på nettsiden din i søkeresultatene.
 4. Tid på siden og avvisningsprosent (Google Analytics 4): Analyser hvor lenge besøkende bruker på siden din og hvor mange som forlater siden raskt.
 5. Konverteringsrate (Google Analytics 4): Mål hvor mange besøkende som utfører ønsket handling, for eksempel å kjøpe et produkt eller abonnere på nyhetsbrevet.

SEO er i konstant utvikling, og det er viktig å holde seg oppdatert. For å gjøre dette enklere, anbefaler vi å benytte noen nyttige verktøy og tjenester, som Google My Business, Google Search Console Mobile Friendly Test og følge rådene i Googles søkemotorretningslinjer.

Her er noen SEO-trender du bør være oppmerksom på for å holde nettsiden din konkurransedyktig i fremtiden:

 • Flere og flere mennesker bruker mobilen for å søke på nettet. Pass på at nettsiden din er mobilvennlig og rask på alle enheter.
 • Stadig flere søk utføres ved hjelp av taleassistenter. Optimaliser innholdet ditt for talebaserte søk ved å inkludere naturlige fraser og lange nøkkelord.
 • Søkemotorer bruker AI for å forstå og indeksere innhold. Sørg for at innholdet ditt er relevant, informativt og engasjerende for å øke sjansene for en høyere rangering.
 • Fokuser på lokal SEO for å tiltrekke kunder i ditt nærområde. Bruk geografiske nøkkelord og sørg for at bedriftsinformasjonen din er oppdatert på Google My Business.
 • E-E-A-T(Erfaring, Ekspertise, Autoritet og Troverdighet) blir stadig viktigere for søkemotorer. Bygg opp autoritet ved å skape høykvalitetsinnhold og få omtale fra anerkjente kilder. Fokus på E-E-A-T hjelper deg å øke nettsidens troverdighet i søkemotorenes øyne. Les mer om E-E-A-T (Experience, expertise, authoritativeness, and trustworthiness). her.

Kommentarer

Legg inn en kommentar