Google Search Console tutorial


Publisert

i

av

Google Search Console er et verktøy som gir deg informasjon dataene Google finner på nettstedet ditt. Det gir deg også muligheten til å forbedre synligheten og ytelsen til nettstedet ditt i søkeresultatene.

For å begynne å bruke Search Console, må du først verifisere eierskapet til nettstedet ditt.

Etter at du har registrert deg her:Google Search Console kan du følge denne guiden for å legge inn en kodesnipp for å hente data.

Finn forespørsler/søkeord som blir brukt til å finne siden din

Søkeord: Search Console viser deg hvilke søkeord som fører folk til nettstedet ditt, noe som gir deg en bedre forståelse av hva folk leter etter på nettet.

Dette er hoved elementene i søkeresultat vinduet

Klikk og klikkrate

Få oversikt hvor mange klikk nettstedet ditt får i søkeresultatene, samt klikkraten (prosenten av søk som fører til et klikk på nettstedet ditt)

Lenker til nettstedet

Se hvilke andre nettsteder som lenker til nettstedet ditt, noe som kan hjelpe deg med å forstå hvor trafikken din kommer fra og å øke eksponeringen for nettstedet ditt.

Søkeresultater

GSC gir deg mulighet til å se hvordan nettstedet ditt dukker opp i søkeresultatene, og hjelper deg med å forstå hva som kan gjøres for å forbedre synligheten.

Indeksering

Search Console gir deg mulighet til å identifisere og løse tekniske problemer med nettstedet ditt, som for eksempel 404-feil eller crawl-feil.

Innsending av sitemap / nettsidekart

Sider fra nettstedet ditt kan oppdages av Google uten sitemap, men ved å sende inn en sitemap via Search Console kan det fremskynde indeksering av sider. Hvis du velger å sende den inn via GSC, vil du kunne se om Google finner det.

XML nettside kart innsending i Google Search Console
Nettsidekart

Et XML-sitemap er en fil som inneholder en liste over alle URL-ene på et nettsted, samt ekstra metadata. Nettsidekartet gir informasjon til Google om hvordan de skal crawle nettstedet og kan hjelpe Google med å finne og indeksere alle sider på nettstedet ditt. XML-sitemapen er skrevet i XML-formatet, som er et vanlig format for å utveksle data mellom ulike systemer. Det kan være nyttig for nettsteder med mange sider, eller for nettsteder med dynamisk innhold som ofte endres.

XML Fakta

Informasjon om tekniske problemer

GSC gir besjed om problemer med indexering og gir med jevene mellomrom informasjon på mail dersom det er indexeringsprolemer.

Du kan da gå inn å rett opp problemer og be om validering etterpå.

Informasjon om Problemer med hosting

Google gir også en score på oppetid inne i panelet.

Du finner oversikten med å gå inn på innstillinger:

innstillinger i Google Search Console

Så klikker du på rapport under gjennomsøking statistikk:

hosting problemer i GSC

Dette kan være nyttig å sjekke fra tid til annen, og kontakte leverandøren om det er for mange feil.. I eksempelet over fant jeg ut at Google hadde regissert ustabilitet som jeg selv ikke har oppdaget. Dette kan på virke rankingen, og om det forsetter må jeg vurdere å bytte hosting.

Sjekk av mobil vennlighet

Under Sideresultater kan du sjekk kjernestatestikk(Core Web Vitals), sider som har problemer med mobil vennlighet, og HTTPS status.

Sideresultater i Search Console
Sideresultater

Søkeord analyser

Google Search Console er også god til å bruke til keyword research når du har fått en del trafikk til nettsiden.

Du kan da finne de søkeordene som er mest populære og hvilke sider som rangerer og i hvilken posisjon de har.

keyword research med søkord fra Google Search Console
Søkeord i GSC

Jeg har skrevet en egen bloggpost om hvordan du kan bruke søkeord fra GSC til å gjøre søkordanalyse her.

Kommentarer

Ett kommentar til “Google Search Console tutorial”

  1. […] deg hos Google Search Console Bruk Google Search Console for å overvåke nettstedets ytelse og identifisere eventuelle problemer […]

Legg inn en kommentar