David mot Go(olge)liath


Publisert

i

,

av

youchat grunder Richard Socher

Richard Socher har tidligere vært sjefsforsker for Salesforce. Han bygget opp AI-selskapet MetaMind, som han senere solgte. Hans nye søkemotor, You.com, håper å utfordre Google, som omtrent har monopol på søk.

«I dag kontrollerer et enkelt firma rundt 90% av søkemarkedet, og bestemmer alt du ser. Reklame- og SEO-fordelingen til Google gir folk mangel på kontroll over informasjonen man leser, ser, undersøker, spiser og kjøper. Alt dette gjør folk til et objekt for kunstig intelligens-algoritmer designet for å tjene penger på dem, i stedet for å bruke teknologi for å utnytte verdens informasjon på relevante måter som bygger tillit og selvtillit med hvert søk»

You.com

Søkemotor markedet er i dag er større og mer lønnsom enn noen gang har vært. Google og Apple har inngått en avtale om at Google skal være standard søkemotor på Apple-enheter mot at Google betaler en andel av inntektene som genereres gjennom søk på Apple-enheter. Detaljene i avtalen mellom Google og Apple er ikke offentliggjort, så det er ikke mulig å si nøyaktig hvor mye Google betaler for å være standard søkemotor.

De fleste av oss bruker Google på mobil siden den er standard både på Apple og Android telefoner. Mange bruker Google uten å engang tenke på at det er Google som blir brukt i søket.

Pengene som genereres fra dette betyr at Google kan fortsette å innovasjon innen søk, rekruttere de beste hodene, og når det er nødvendig kjøpe opp konkurrenter.

Noen av de mer kjente selskapene som Google har kjøpt er:

  1. Android Inc. – Google kjøpte opp Android Inc. i 2005.
  2. DoubleClick – Google kjøpte opp DoubleClick i 2007 for å få tilgang til selskapets teknologi for nettannonsering.
  3. YouTube – Google kjøpte opp YouTube i 2006.
  4. Nest Labs – Google kjøpte opp Nest Labs i 2014 for å få tilgang til selskapets teknologi for hjemmeautomasjon.
  5. Waze – Google kjøpte opp Waze i 2013 for å få tilgang til selskapets kart- og navigasjonstjeneste. Waze har siden blitt integrert med Google Maps.

Dette er bare noen få eksempler på selskapene som Google har kjøpt opp. Google har også kjøpt opp en rekke andre selskaper innen forskjellige områder, som for eksempel kunstig intelligens, sikkerhet og programvareutvikling.

Richard Socher og medgründer Bryan McCann hevder at verden er på et vendepunkt når det gjelder søk.

youchat grunder Richard Socher
Richard Socher

Socher mener at Googles fokus på å selge reklame til slutt kan skade evnen til å eksperimentere med nye løsninger og søkeoppsett.

Hvis noen betaler for å være øverst på en liste, vil liste visning være forventet. På et tidspunkt kan behovet for å ha gode SERPs (search engine result page) være i konflikt med den lønnsomme modellen for å selge annonser.

Det blir stadig vanskeligere å finne bare naturlig relevant innhold på Google i følge Socher.

Søk vil bare bli viktigere, og kravene vil fortsette å endre seg etter hvert som internett utvikler seg. You.com har et |bra team bak deg og noen store investorer, inkludert Salesforce-sjefen Marc Benioff. Det som er den største forskjellen på design er rutevising med sveiping i toppen, og chat med kunstig intelligens som svarer i sanntid på høyre side. Søkemotoren har heller ikke reklame.

Å konkurrere med den mektige Google er en svært ambisiøs oppgave. Men Yahoo var også en utfordring da Google-grunnleggerne Larry Page og Sergey Brin satte seg fore å bygge en side-rangering søkealgoritme for sin doktoravhandling. Og det viste seg å være en vellykket kamp for dem.

Kampen mellom You og Google er en Davids kamp mot Goliath. Det blir spennende og se fremover, spesielt nå som you inkludere chat med kunstig intelligens i søkeresultatene.

Man kan konfigure interace selv inne på nettsiden og gjøre den mer personlig om man ønsker:

Spambrain
Google SpamBrain

Visste du at Google kan oppdage nettspam og nettsteder med lav kvalitet med god nøyaktighet? Selv om du ikke driver…

Les mer

Kommentarer

Legg inn en kommentar